Parlamentul Romāniei

 Fisa act

Promulgat prin

Decret nr. 981/2005 
 
A se vedea

Ordin nr. 486/2006 
Norma metodologica 2006 
 
 
 Lege nr. 279/2005
din 05/10/2005


privind ucenicia la locul de munca


Publicat in MOF nr. 907 - 11/10/2005
 

 
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 907 din 11/10/2005


Actul a intrat in vigoare la data de 08 februarie 2006

 Tematici

Raporturi de munca
 
 


  Parlamentul Romāniei adopta prezenta lege. 


  CAPITOLUL I
 Dispozitii generale 


  Art. 1. - Ucenicia la locul de munca reprezinta formarea profesionala realizata īn baza unui contract de ucenicie la locul de munca. 
  Art. 2. - Ucenicul este persoana fizica īncadrata īn munca īn baza unui contract de ucenicie la locul de munca. 
  Art. 3. - (1) Maistrul de ucenicie este persoana atestata īn conditiile prezentei legi, care coordoneaza formarea profesionala a ucenicului. 
  (2) Maistrul de ucenicie este salariat al angajatorului care organizeaza ucenicia la locul de munca. 
  (3) Īn cazul īn care ucenicia la locul de munca este organizata de catre o persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice īn mod independent sau o asociatie familiala, maistrul de ucenicie este chiar persoana fizica autorizata sau un membru al asociatiei familiale. 


  CAPITOLUL II
 Contractul de ucenicie la locul de munca 


  Art. 4. - (1) Contractul de ucenicie la locul de munca este un contract individual de munca de tip particular, īncheiat pe durata determinata, īn temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa-i asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale. 
  (2) Īncheierea, executarea, modificarea, suspendarea si īncetarea contractului de ucenicie la locul de munca se fac īn conditiile respectarii reglementarilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii referitoare la ucenicie si la contractul individual de munca. 
  (3) Contractul de ucenicie la locul de munca se īncheie obligatoriu īn forma scrisa, īn limba romāna, si se īnregistreaza īn termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Obligatia de īncheiere a contractului de ucenicie la locul de munca, īn forma scrisa, revine angajatorului. 
  (4) Pe lānga elementele obligatorii ale contractului individual de munca, contractul de ucenicie la locul de munca cuprinde si urmatoarele clauze cu privire la: 
  a) calificarea, respectiv competentele pe care urmeaza sa le dobāndeasca ucenicul; 
  b) numele maistrului de ucenicie si calificarea acestuia; 
  c) locul īn care se desfasoara activitatea de formare profesionala; 
  d) repartizarea programului de pregatire practica si a celui de pregatire teoretica, dupa caz; 
  e) durata necesara obtinerii calificarii sau competentelor; 
  f) avantajele īn natura acordate ucenicului. 
  (5) Drepturile si obligatiile angajatorului si ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie la locul de munca, ce se completeaza cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil si prin regulamentele interne, dupa caz. 
  (6) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de munca se aproba prin hotarāre a Guvernului. 
  Art. 5. - (1) Poate fi īncadrata, ca ucenic īn munca, orice persoana fizica ce a īmplinit vārsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, si nu detine o calificare pentru ocupatia īn care se organizeaza ucenicia la locul de munca. 
  (2) Persoana fizica poate īncheia un contract de ucenicie la locul de munca, īn calitate de ucenic, si la īmplinirea vārstei de 15 ani, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu īi sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala. Lipsa acordului parintilor sau al reprezentantilor legali atrage dupa sine nulitatea absoluta a contractului de ucenicie. 
  (3) Se pot īncadra īn munca īn calitate de ucenici si urmatoarele categorii: 
  a) cetatenii straini, precum si apatrizii care au obtinut permis de munca īn Romānia, conform reglementarilor legale īn vigoare; 
  b) cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora. 
  (4) Maternitatea nu constituie motiv de discriminare īn executarea uceniciei la locul de munca. 
  (5) Ucenicii care au īmplinit vārsta de 18 ani au dreptul la īntretinere, acestora aplicāndu-li-se prevederile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilata cu cea de continuare a studiilor. 
  Art. 6. - (1) Pot īncheia contracte de ucenicie la locul de munca, īn calitate de angajatori, numai persoanele juridice si persoanele fizice autorizate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, potrivit prevederilor prezentei legi. 
  (2) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice īn mod independent, pot īncadra īn munca ucenici si: 
  a) persoana fizica autorizata, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care a fost autorizata; 
  b) asociatia familiala, prin reprezentantul acesteia, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care s-a constituit ca asociatie familiala. 
  (3) Persoana fizica autorizata, respectiv asociatia familiala, pot organiza ucenicie la locul de munca pentru maximum trei ucenici care se pregatesc concomitent si numai pentru nivelul I de calificare, potrivit dispozitiilor legale. 
  (4) Dispozitiile prezentei legi referitoare la īncheierea contractului de ucenicie la locul de munca sunt aplicabile si īn cazul raporturilor de munca ale ucenicilor īncadrati de asociatiile cooperatiste, reglementate prin legi speciale. 
  Art. 7. - (1) Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 6 luni. 
  (2) Ucenicul poate fi supus unei perioade de proba care nu va depasi 30 de zile lucratoare. 
  (3) Formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca cuprinde pregatirea teoretica si pregatirea practica sau numai pregatirea practica. 
  (4) Timpul necesar pregatirii teoretice a ucenicului este inclus īn programul normal de munca. 
  (5) Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara, īn vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore īn medie pe saptamāna. 
  (6) Programul normal de munca pentru persoanele īncadrate īn baza unui contract de ucenicie la locul de munca este de maximum 8 ore pe zi, īn regim de maximum 5 zile pe saptamāna. 
  (7) Pe perioada īncadrarii īn munca īn baza contractului de ucenicie la locul de munca, angajatorul are obligatia sa asigure ucenicului care are domiciliul stabil īn alta localitate, fara posibilitati de naveta zilnica, conditii de cazare si de masa īn regim de 3 mese pe zi, īn unitati de profil autorizat, conform legii. 
  (8) Conditiile de cazare trebuie sa fie asigurate de catre angajator si suportate de ucenic, iar contravaloarea acestora nu poate depasi 50% din venitul net salarial realizat de catre ucenic la locul de munca, conform contractului de ucenicie īn vigoare. 


  CAPITOLUL III
 Statutul ucenicului 


  Art. 8. - (1) Persoana īncadrata īn munca īn baza contractului de ucenicie la locul de munca are statut de ucenic. 
  (2) La īncheierea contractului de ucenicie, angajatorul poate solicita absolventului angajarea obligatiei de a ramāne īn unitatea respectiva cu contract de munca pe o perioada negociata īntre parti. Īn caz contrar, ucenicul va rambursa contravaloarea cheltuielilor facute de angajator cu formarea sa profesionala. 
  Art. 9. - (1) Statutul de ucenic īi confera acestuia toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii, precum si drepturile si obligatiile prevazute de prezenta lege. 
  (2) Ucenicul beneficiaza de dispozitiile legale aplicabile celorlalti salariati, īn masura īn care acestea nu sunt contrare statutului ucenicului. 
  Art. 10. - (1) Īn vederea formarii profesionale a ucenicului, angajatorul are obligatia sa asigure ucenicului accesul la pregatire teoretica si practica, precum si toate conditiile necesare pentru ca maistrul de ucenicie sa-si īndeplineasca sarcinile īn ceea ce priveste formarea ucenicului. 
  (2) Coordonarea activitatii de formare profesionala a ucenicului se realizeaza de catre maistrul de ucenicie, definit conform prevederilor art. 3. 
  (3) Persoana fizica autorizata si membrul asociatiei familiale pregatesc ucenici īn nume propriu, avānd īn acelasi timp si calitatea de maistri de ucenicie. 


  CAPITOLUL IV
 Autorizarea angajatorului si atestarea maistrului de ucenicie 


  Art. 11. - Autorizarea angajatorului si atestarea maistrului de ucenicie se realizeaza de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene si a municipiului Bucuresti, īn baza avizului comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, constituite potrivit legii. 
  Art. 12. - Autorizarea angajatorului si atestarea maistrului de ucenicie se fac pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire. 
  Art. 13. - (1) Retragerea autorizatiei angajatorului si a atestatului de maistru de ucenicie se face de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene si a municipiului Bucuresti. 
  (2) Modalitatea de autorizare a angajatorului si de atestare a maistrului de ucenicie, precum si retragerea autorizatiei, respectiv a atestatului, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. 


  CAPITOLUL V
 Organizarea uceniciei la locul de munca 


  Art. 14. - (1) Ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru nivelurile 1, 2 si 3 de calificare, stabilite prin legislatia īn vigoare. 
  (2) Ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru calificarile stabilite prin legislatia īn vigoare si pentru ocupatiile cuprinse īn Clasificarea Ocupatiilor din Romānia, pentru care exista standarde de pregatire profesionala, respectiv standarde ocupationale. 
  Art. 15. - (1) Pregatirea teoretica se desfasoara la un furnizor de formare profesionala autorizat, conform prevederilor legale īn vigoare pentru calificarea sau ocupatia respectiva. 
  (2) Pregatirea practica se desfasoara īn locuri de munca care sa permita dobāndirea tuturor competentelor prevazute de standardul ocupational, respectiv de standardul de pregatire profesionala. 
  (3) Este interzisa utilizarea ucenicilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii īn afara celor care au ca obiect pregatirea teoretica si practica conform contractului de ucenicie la locul de munca. 
  Art. 16. - (1) Evaluarea finala a pregatirii teoretice si practice a ucenicului este organizata de angajator. 
  (2) Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesionala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la solicitarea angajatorului, desemneaza o comisie de examinare constituita din specialisti īn domeniul de activitate īn care s-a realizat formarea profesionala a ucenicului. 
  (3) Evaluarea si certificarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca se realizeaza īn conformitate cu prevederile legale īn vigoare privind formarea profesionala a adultilor. 


  CAPITOLUL VI
 Sustinerea financiara a uceniciei la locul de munca 

  Art. 17. - (1) Angajatorii care īncadreaza īn munca persoane, īn baza unui contract de ucenicie la locul de munca conform prezentei legi, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare persoana: 
  a) o suma egala cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara, īn vigoare; 
  b) o suma egala cu contravaloarea lunara a serviciilor de instruire teoretica a ucenicului, fara a putea depasi 20% din salariul de baza minim brut pe tara, īn vigoare. 
  (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica pe perioada de proba prevazuta īn cuprinsul contractului de ucenicie la locul de munca, precum si pe perioada īn care raporturile de munca sunt suspendate. 
  (3) Suma lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum si pentru perioada concediului anual de odihna al ucenicului. 

--------------------------------------------------------------------------------
  
A se vedea  Ordin nr. 486/2006  
 
 


  Art. 18. - Nu beneficiaza de prevederile art. 17 angajatorii care, anterior īncheierii contractului de ucenicie la locul de munca, au avut cu persoana īn cauza īncheiat un alt contract de ucenicie la locul de munca. 
  Art. 19. - Modul de acordare a sumelor prevazute la art. 17 alin. (1), din bugetul asigurarilor pentru somaj, se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. 
  Art. 20. - (1) Calificarile sau competentele profesionale pentru care se acorda sumele prevazute la art. 17 se stabilesc anual prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. 
  (2) Stabilirea anuala a calificarilor sau competentelor profesionale pentru care se acorda sumele prevazute la art. 17 nu produce efecte asupra finantarii contractelor de ucenicie aflate īn derulare la data aparitiei ordinului mentionat la alin. (1). 


  CAPITOLUL VII
 Dispozitii finale 


  Art. 21. - (1) Īn scopul asigurarii formarii profesionale a ucenicilor, angajatorii care beneficiaza de facilitatile prevazute la art. 17 sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de munca īncheiat. 
  (2) Īn situatia īn care raporturile de munca īncheiate īntre angajator si ucenic īnceteaza anterior datei expirarii contractului de ucenicie la locul de munca, angajatorii sunt obligati sa restituie, īn totalitate, agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sumele īncasate de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru fiecare ucenic, plus dobānda de referinta a Bancii Nationale a Romāniei, īn vigoare la data īncetarii raporturilor de munca, daca īncetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. 
  Art. 22. - Controlul respectarii obligatiilor privind mentinerea raporturilor de munca īncheiate īntre ucenici si angajatorii care beneficiaza de sume din bugetul asigurarilor pentru somaj, īn temeiul art. 17, se efectueaza de organele de control din cadrul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. 
  Art. 23. - (1) Inspectorii de munca au competenta de a controla modul de īncheiere, executare, modificare, suspendare si īncetare a contractului de ucenicie la locul de munca īn situatiile si īn conditiile prevazute de normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi. 
  (2) La sesizarea inspectorilor de munca se poate declansa procedura de retragere a autorizatiei angajatorului sau a atestatului maistrului de ucenicie. 
  Art. 24. - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra modului īn care este organizata si se desfasoara ucenicia la locul de munca. 
  Art. 25. - Conflictele īn legatura cu īncheierea, executarea, modificarea, suspendarea si īncetarea contractului de ucenicie la locul de munca se solutioneaza conform prevederilor legale privind conflictele de munca. 
  Art. 26. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza de catre persoanele stabilite cu atributii de control conform art. 23, cu amenda de 50.000.000 lei (5.000 lei RON), īncalcarea dispozitiilor prevazute la art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), (2) si (4), art. 6 alin. (1) si (3), art. 7 alin. (1), (2), (4)-(8), art. 9, art. 10 alin. (1) si (2), art. 15 si art. 17 alin. (3). 
  (2) Īn cazul īn care se constata ca au fost īncalcate de 3 ori īntr-un an dispozitiile sanctionate la alin. (1), se solicita retragerea autorizatiei angajatorului de īncadrare a ucenicilor la locul de munca si a dreptului de a obtine o noua autorizatie pe o perioada de 4 ani de la data retragerii acesteia. 
  Art. 27. - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei elaboreaza si supune spre aprobare Guvernului normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, īn termen de 90 de zile de la data publicarii acesteia īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I. 
  Art. 28. - Masurile de natura ajutorului de stat, prevazute la art. 17, vor fi notificate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, conform Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, si se vor acorda numai dupa autorizarea acestora de Consiliul Concurentei. 
  Art. 29. - Prezenta lege intra īn vigoare la 120 de zile de la data publicarii īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I. 


  Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romāniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romāniei, republicata. 
  p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,           PRESEDINTELE SENATULUI
     MIRON TUDOR MITREA                 NICOLAE VACAROIU
 


 

  Bucuresti, 5 octombrie 2005. 
  Nr. 279.